Tarptautinė Europos parkų diena

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-05-25
  • Kategorija: Renginiai

Gegužės 24 dieną minima Europos parkų diena. Šių metų EUROPARC šūkis „Parkai – ateities kartoms“. Ta proga Vidiškių gimnazijoje lankėsi Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Marija Garejeva ir parke pagal projektą „Savanorystė – žmogaus prigimtis“ (originalus projekto pavadinimas „Human-Nature-Volunteer“) savanoriaujanti ukrainietė Larysa Osypenko.

Savanorė pristatė šiai dienai skirtą pamoką-paskaitą „Europos parkai: Ukrainos parkai ir karo įtaka jiems“. Papasakojo, kad Ukrainos saugomos teritorijos sudaro 35% Europos biologinės įvairovės, įskaitant 70 000 augalų ir gyvūnų rūšių, daugelis jų retos, reliktinės ir endeminės. Juose saugomos labiausiai Europoje nykstančios rūšys: Europos bizonai, rudieji lokiai, lūšys, eršketai. Larysa akcentavo didžiulį karo poveikį gyvajai gamtai bei saugomų teritorijų ekosistemoms. Pagrindinės aplinkos taršos problemos – oro ir dirvožemio užterštumas, išdegę miškai, minomis ir sprogmenų skeveldromis nusėti laukai, tiksintis radioaktyvus pavojus ir naikinama gyvoji gamta.

Taigi, negailestingai ukrainiečius puolančios Rusijos pajėgos ne tik žudo žmones ir naikina pastatus, bet ir daro nepataisomą žalą Ukrainos aplinkosaugai.

Sonata Petkūnienė, biologijos mokytoja metodininkė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos