Gimtosios kalbos ir Tarmių dienos minėjimas

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-02-27
  • Kategorija: Renginiai

Vasario 21-ąją dieną gimnazijos  6-8 kasių mokiniai prasmingai paminėjo Gimtosios kalbos dieną ir Tarmių dieną, pasitikrindami kalbos, literatūros žinias bei varžydamiesi viktorinoje ,,Atverk senolių turtus‘‘, kurią surengė mūsų gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos Neringa Mudėnienė ir Danguolė Šalkauskienė.

Viktorinos pradžioje VI klasės gimnazistai Linas Martinkėnas ir Skaistė Meškelaitė supažindino  su  Lietuvos etnografiniais  regionais, jų kalba (tarme), gyvenimo būdu, buitimi, apranga ir papročiais. Komandos ir žiūrovai įdėmiai klausėsi ir įgytas žinias pritaikė atsakinėdami į viktorinos klausimus. Taigi keliaudami po Lietuvos etnografinius regionus, mokiniai tyrinėjo Aukštautijos ir Žemaitijos herbus, sužinojo, kad Aukštaitijos nacionalinis sriuobalas – batviniai, o žemaičiai didžiuojasi cibulyne ir kastiniu, skaitė žemaičių tarme mįsles ir spėliojo atsakymus, klausėsi dainų ir nurodė žodžių autorius, iš įrankių spėjo amatą, tyrinėjo tautinių kostiumų detales, spėliojo kūrinių pavadinimus ir kūrinių autorius, pačiupinėję daiktą, nurodė pavadinimą ir paskirtį.

Mokiniai smagiai praleido laiką, pasisemdami daug įdomių ir naudingų žinių. Sakoma, kad tikras lietuvis ne tik puoselėja savo kalbą, tradicijas ir papročius, bet ir labai mėgsta saldumynus. Taigi visi viktorinos dalyviai buvo apdovanoti saldžiais prizais - šakočiais. O vertinimo komisijos nariai - gimnazijos direktorė Jūratė Sveikauskienė, bibliotekininkė Vitalija Medzevičienė ir lietuvių kalbos mokytoja Danguolė Šalkauskienė -  džiaugėsi mokinių aktyvumu ir azartu.

Neringa Mudėnienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė                

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos