Ateitį kuriame šiandien

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2024-03-05
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Mąstant apie ateities karjerą ir darbo vietas – kyla daug neaiškumų: ką verta rinktis? Kurioje srityje daugiausiai galimybių? Kaip išsikelti profesinius gyvenimo tikslus, jei net nežinome pavadinimų darbų, kurie vyraus po dešimtmečio? Ar tada dar egzistuos mums įprastos pozicijos? Todėl gimnazistai keliavo į didžiuosius miestus aplankyti ten esančių mokyklų, kad galėtų atsakyti į nerimą keliančius klausimus.

Sausio 26 dieną I–IV klasių mokiniai kartu su Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos gimnazistais  lankėsi Utenos kolegijoje. Mokiniai susipažino su stojimo reikalavimais, fakultetais ir studijų programomis. Padalinti grupėmis, apsilankė slaugos ir burnos priežiūros bei verslo ir technologijos fakultetuose. Gimnazistai taip pat lankėsi medicinos fakultete – susipažino su socialinio darbo, kineziterapijos, kosmetologijos, bendrosios praktikos slaugos programomis.

Sausio 29 dieną I–IV klasių mokiniai kartu su Ignalinos Česlovo kudabos gimnazijos gimnazistais apsilankė Lietuvos sporto universitete. Mokiniams patiko psichologės paskaita apie mnemoniką, kuri skatino pagalvoti, kas ir kaip lavina atmintį. Mokiniai susipažino su universiteto struktūra ir studijų programomis, stojimo reikalavimais. Sporto laboratorijos sudomino savo įranga, kuria mokiniai galėjo pasinaudoti savo jėgų išmatavimui.

Vasario 12 dieną I–IV klasių mokiniai kartu su Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos gimnazistais vyko į ugdymo karjerai išvyką į VU Komunikacijos fakultetą. Bendrą informaciją apie fakulteto istoriją, studijų programas, stojimo reikalavimus pristatė Komunikacijos fakulteto studijų prodekanė, Organizacijų informacinės ir komunikacinės veiklos tyrimų katedros docentė, daktarė Ingrida Girnienė. Vėliau gimnazistai, pasidalinę į dvi grupes, apsilankė fotožurnalistikos ir reklamos paskaitose.

Vasario 26 dieną mūsų ir  Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos gimnazistai apsilankė VilniusTech Transporto inžinerijos, Elektronikos ir Mechanikos fakultetuose. Mokiniai sužinojo apie studijas universitete ir kokie yra stojimo reikalavimai. Universiteto dėstytojai ir studentai supažindino gimnazistus su naujausia įranga laboratorijose, pasakojo apie įvairius projektus ir kaip studentai sprendžia technologines problemas.

Kovo 4 dieną gimnazistai apsilankė Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Kauno padalinyje, kaip įvardinama jų informacinėje knygelėje – „plačiausios aprėpties universitete Lietuvoje“ – kuriame galima rinktis iš daugiau nei 60 studijų programų. Susitikime su vienu iš magistrantūros studentų mokiniai sužinojo daug naudingos informacijos ne tik apie studijų kryptis, bet ir apie galimybę patiems projektuoti savo studijas „artes liberales“ principu, taip ugdant kiekvieno jauno žmogaus asmeninę atsakomybę už savo pasirinkimus. Ekskursijos dalyviai taip pat išgirdo apie galimybę dalyvauti „Erasmus+“ bei dvišalių mainų tarptautinėse studijų programose (visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą ir Australiją), studentų apgyvendinimo galimybes bendrabučiuose, neformalaus ugdymo veiklas. Susirinkusiuosius nustebino puiki universiteto infrastruktūra ir mokymosi erdvės, kurios funkcionaliai pritaikytos negalią turintiems studentams. Vėliau mokiniai aktyviai dalyvavo protmūšyje, kuriame galėjo pasitikrinti ne tik „šviežiai“ sužinotą informaciją apie aukštosios mokyklos veiklas, bet ir prisiminti žinomiausius Lietuvos objektus, pasaulinius prekių ženklus bei animacinių filmų herojus. Protų mūšyje buvo gilinamos mokinių komunikavimo, kultūrinė bei pažinimo kompetencijos, vyravo sveika konkurencija, o daugiausiai taškų surinkusios komandos buvo apdovanotos VDU atributika.

Taigi, ateitį kuriame šiandien ir patys. Ko išmoksime, tas pravers ateityje. Todėl dėkoju mokytojams, kurie organizavo šias išvykas. Jos mums tikrai padės išsirinkti savo svajonių profesiją. Juk graži ateitis priklauso tiems, kas tiki savo svajonių grožiu...

Pijus Kardelis, IV klasės gimnazistas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos