Knygos „Parubežys ir parubežiniai“ pristatymas gimnazijoje

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2022-06-14
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 10 dieną gimnazijoje vyko žinomos visuomenininkės Birutės Žemaitienės inicijuotas Antano Žilėno parengtos knygos „Parubežys ir parubežiniai“ III dalies pristatymas.

A. Žilėnas – inžinierius, ilgus metus dirbęs statybos organizacijose Vilniuje. Atkūrus nepriklausomybę jis dirbo Lietuvos kariuomenėje, vėliau – keliose valstybės įstaigose. Pats Antanas kilęs iš Utenos krašto Ignotiškio kaimo, netoli nuo Tauragnų (tarp Kuktiškių ir Kirdeikių), tėvas Antanas kilęs iš Ginučių, motina iš Labanoro girioje pasislėpusio Paluknio. 

2014 m. išleido knygą „Prisiminimų labirintais“, kurioje išsamiai aprašė tėvo giminę ir Ginučius, motinos giminę ir Paluknio apylinkes, taip pat Ignotiškį, kuriame gyveno autoriaus tėvai ir kur jis pats gimė. Prisiminimuose nemažai rašoma apie tarpukario pasieniečius, pokario partizanų kovas, nes A. Žilėno tėvas buvo partizanas, slapyvardžiu Stuobrys, vėliau 8-erius metus kalintas Vorkutos lageriuose.

A. Žilėnas taip pat parašė knygą „Kelias“ apie krašto šviesuolį kunigą Juozą Breivą.

Knygą „Parubežys ir parubežiniai“ A. Žilėnas skyrė Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo šimtmečiui ir Pasienio policijos 95 metų sukakčiai paminėti. Pasak A. Žilėno, knygoje daugiausiai dėmesio skirta Pietryčių Lietuvos (Utenos baro) parubežio apsaugos istorijai, pasieniečiams, garbingai saugojusiems administracinę liniją su Lenkija. Surinkta daug duomenų bei prisiminimų apie žemiečius, saugojusius sieną ne tik Utenos baro ruože, bet ir kituose Lietuvos pasienio baruose, apie jų likimus per visų okupacijų metus. Knygoje pateikti 221 pasieniečio biografiniai duomenys.

Gimnazijos aktų salėje susirinkę Vidiškių gyvenvietės žmonės, vyresniųjų klasių mokiniai ir mokytojai turėjo progą dalyvauti įdomioje pilietiškumo ugdymo pamokoje. Gimnazijos bendruomenė dėkinga autoriui už bibliotekai padovanotą trilogiją „Parubežys ir parubežiniai“.

Jūratė Sveikauskienė, direktorė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos