Visuotinė atvirų durų diena tėvų darbovietėse „Šok į tėvų klumpes“

 

Šio renginio tikslas – suteikti progą mokiniams artimiau susipažinti su tėvų darbovietėmis bei jose esančiomis profesijomis, plėtoti savo karjeros kompetencijas, sudaryti sąlygas tėvus įtraukti į ugdymo procesą. Šioje iniciatyvoje gegužės 24 dieną dalyvavo  Ignalinos r. Vidiškių gimnazijos III klasės mokiniai ir Ignalinos r. Didžiasalio ,,Ryto‘‘ gimnazijos mokiniai. Aplankėme Evos Risakovaitės tėvo darbovietę – ,,Pabradės centrinį generolo Silvestro Žukausko poligoną‘‘. Poligonas buvo įrengtas 1904–1905 metais, netoli Meškerinės kaimo į šiaurės rytus nuo Pabradės, Švenčionių rajone. Poligonas nuo 1993 m. priklauso Lietuvos kariuomenei ir priskirtas Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centrui. 2014 m. gegužės 3 dieną poligonui suteiktas generolo Silvestro Žukausko vardas.

Kai atvažiavome į poligoną, mus pasitiko viešųjų ryšių specialistas štabo seržantas Gintaras Misiulis ir štabo viršininkas pulkininkas leitenantas Dainius Misiūnas, kurie papasakojo, kokių sričių specialistai dirba, kokio išsilavinimo ir kokių gebėjimų reikia, kad taptum kariūnu. Taigi, turėjome galimybę iš arčiau susipažinti su kariuomene, karjeros galimybėmis, iš pirmų lūpų išgirsti apie kario kasdienybę, apžiūrėti daliniuose naudojamą ginkluotę. Turėjome galimybę ne tik teoriškai supažinti su padalinio struktūra, uždaviniais, bet ir praktiškai išbandyti įvairius sukarintus užsiėmimus: važiuoti karine technika, išmėginti kliūčių ruožus.

Grįžtant į namus papietavome Sarių karčiamoje. Už skanius pietus esame dėkingi mūsų vadovei Vitalijai Medzevičienei. Vėliau aplankėme Kačėniškės piliakalnio pažintinį taką, kuris jungia du rajonus: Ignalinos ir Švenčionių. Šis pažintinis takas – tai 800 metrų ilgio, vingiuojantis, terasuotas takas su įrengtais informaciniais stendais, suoliukais, šiukšlių dėžėmis. Per šlapesnes vietas veda medinis takelis. O pažintinio tako pabaigoje pamatėme įspūdingo dydžio ir grožio Kačėniškės piliakalnį, kuris ribojasi su Mergežeriu. Mus nustebino ne tik nuo piliakalnio matoma įspūdinga panorama, bet ir ypatingai statūs jo šlaitai. Nuo aukščiausios piliakalnio vietos žvelgiant į tolį atsiveria Mergežerio ežero ir jame atsispindinčių medžių grožis. Tai vienas gražesnių Lietuvos piliakalnių.

O paskutinė ir pati linksmiausia aplankyta tėvų darbovietė – Linos ir Stasio Cicėnų ūkis. Tiek daug žemės ūkio technikos vienam kieme dar nebuvome matę. Domanto tėtis papasakojo, kad į ūkio priežiūrą įeina daugybė veiksmų, o norint pasiekti geriausių rezultatų reikia atlikti daug darbų, kurie vėliau leis džiaugtis derliumi. Prieš sodinant reikia apdirbti žemę, po to laukia tręšimo darbai, o tada priežiūra ir kova su kenkėjais. Žemės ūkio technika yra neatsiejama didelių ūkių dalis. Viena iš pagrindinių mašinų – traktorius. Jo galimybės neribotos, kadangi yra labai daug priedų, kurie jungiami prie traktoriaus ir atlieka tam tikrą funkciją. Žemės ūkio technika naudinga tuo, kad begalę darbų galima atlikti su mašinų pagalba. Technikos galimybės tokios didelės, kad galima sutaupyti labai daug laiko. Esant reikalingai technikai įvairiems darbams atlikti nereikia didelio žmonių kiekio. Na, ir ūkininkų linksmybės... keturračiai. Keturratis suteikia daug įvairių galimybių nei bet kuri kita transporto priemonė. Jis – puikus pagalbininkas sodybos, ūkio, miško darbuose, neprilygstamą laisvės pojūtį užtikrinanti bei patikima priemonė kelyje ir poilsiaujant. „Važiavimas keturračiu suteikia daug įspūdžių, kuriuos būtina patirti pačiam“, – sakė Domanto tėtis.

Linksmai pasivažinėję, daug žinių įgiję, neišblėstančių įspūdžių patyrę, laimingai grįžome į namus.

Ieva Jasiukianecaitė, III klasės gimnazistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos