Pažink priešą iš arti arba išsklaidyti mitai

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-02-08
  • Kategorija: Aktualijos

Masiškai ir įvairiausiais kanalais parduodamos elektroninės cigaretės, nuolat besikeičiantis jų dizainas, vis dar prieinami patys įvairiausi skoniai ir kvapai, lengvai apeinami draudimai, kartkartėmis žiniasklaidoje pasirodantys pranešimai apie apsinuodijusius paauglius, mitais užmigdytas tėvų budrumas ir gąsdinanti mokyklų kasdienybė su klimpstančiais į priklausomybę mokiniais, dažnai sunkiai ištveriančiais 45 min. pamoką, tiesiog rėkia mums, kad vienas iš pelningiausių verslų nusitaikė į tai, ką turime brangiausio (deja, ir pažeidžiamiausio), – vaikus.

Būtent dėl šios priežasties vasario 7 d. į gimnaziją pasikvietėme policijos pareigūną, prevencinės veiklos konsultantą Darių Joneikį. Lektorius bendravo su 5–8, I–IV kl. mokiniais, mokytojais ir tėvais.

Pareigūnas mokiniams pasakojo apie elektroninių cigarečių vartojimo naujas tendencijas ir naujas rinkoje plintančias psichoaktyviąsias medžiagas. Su vaikais kalbėta apie tai, kas vyksta žmogaus, rūkančio elektronines cigaretes, organizme, kodėl norisi didinti nikotino dozę. Mokiniams buvo išsamiai paaiškinta, kodėl jie negali žinoti, ką garindami traukia į plaučius, kaip vyksta apsinuodijimas, kokios gali būti narkotinių medžiagų garinimo ir vartojimo kitais būdais pasekmės, kokie pavojai slypi dalinantis elektronine cigarete ar užpildais.

Lektorius pademonstravo, kaip nustatoma, ar žmogus yra vartojęs kvaišalų, ir su mokiniais išbandė labai paprastą, bet efektyvią priemonę – apsvaigimo nuo narkotikų identifikavimo kortelę. Mokiniai turėjo galimybę išbandyti ir akinius, kurie imituoja apsvaigimo nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų poveikį, įvertinti, kokį pavojų kelia neblaivus ir apsvaigęs žmogus. Susitikimo pabaigoje D. Joneikis vaikams dar kartą priminė, kad elektroninės cigaretės ir jų užpildai yra tabako gaminiai, kurių įsigijimas, laikymas ir vartojimas draudžiamas nepilnamečiams, ir pasiūlė susimąstyti apie asmeninę atsakomybę už savo sveikatą.

Mokytojams ir tėvams skirtų susitikimų metu lektorius pateikė dar daugiau informacijos apie šiuo metu nepilnamečių vartojamus kvaišalus, jų poveikį, papasakojo, kaip galima atpažinti garinantį ar kitomis formomis kvaišalus vartojantį vaiką, supažindino su vaikų vartojamais terminais kalbant apie kvaišalus, rekomendavo, kokias prevencijos priemones galima taikyti, kad mažėtų kvaišalus vartojančių mokinių, priminė ne tik asmeninę, bet ir teisinę atsakomybę už vaikus.

Dėkojame lektoriui D. Joneikiui už naudingus mokymus ir pasiūlymą bendradarbiauti vykdant prevencines priemones.

Diana Simaškienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos