Iš kelionės sugrįžus. Dalinamės įspūdžiais!

2022 m. vasario mėnesį mūsų gimnazija pradėjo vykdyti projektinę veiklą „Tarpkultūrinės partnerystės plėtimas“. Tai trumpalaikis mobilumo projektas – KA122-SCH, finansuojamas iš Erasmus+ programos lėšų. Šiuo projektu siekiama ugdyti bendradarbiavimą su bendraamžiais iš kitos šalies ir kartu parengti mokomąją medžiagą pasirinktomis tematikomis savo bendraamžiams. Gautas Erasmus+ programos finansavimas suteikė galimybę dešimčiai mūsų gimnazijos mokinių,  mokytojai Joanai Garnevičienei kartu su projekto koordinatore Jurgita Raketiene apsilankyti pietvakarių Slovakijoje, kurioje įsikūrusi mūsų projekto partnerių mokykla – Gymnasium Ivana Kupca. Dar prieš kelionę kartu su Slovakijos bendraamžiais buvome susitikę nuotoliniu būdu per Teams programą, susitikimo metu aptarėme, kokia tematika būtų mums įdomi ir patraukli, kaip galėtų atrodyti numatytų veiklų logotipas. Tad vykdami pas naujuosius draugus, jau žinojome, kad mūsų susitiko veiklų tema – Biodiversity (biologinė įvairovė).

Kelionė prasidėjo balandžio 25-ąją, kuomet šiek tiek nerimaudami lėktuvu pakilome į plačią dangaus padangę, virš debesų. Kai kuriems iš mūsų tai buvo visai nauja patirtis, kuri leido ne tik pamatyti dangaus skliautą, tačiau ir pasigrožėti naujais, visiškai nematytais vaizdais, kurie pranešė, kad leidžiamės į kelionę – pietvakarių Slovakijoje Trnavos krašte esantį Hlohovec miestą.  

Antradienio rytą mus šiltai pasitiko Slovakijos mokiniai ir mokytojai. Kartu žaidėme įvairius žaidimus, skirtus susipažinimui ir vieni kitų geresniam pažinimui. Iš pradžių jautėmės šiek tiek neramiai ir nejaukiai, bet vėliau viskas buvo tiesiog tobula, nes pavyko užmegzti glaudų ryšį tiek su mokiniais, tiek su mokytojais. Taip pat turėjome galimybę stebėti kelias pamokas ir palyginti jų mokymosi procesą su tuo, kurį mes matome kasdien... Po pamokų lankėmės Hlohovec miesto savivaldybėje, priėmimo metu išgirdome įdomių faktų apie patį miestelį, taip pat buvo pasidžiaugta Erasmus+ programos galimybėmis. Susitikimo metu gavome dovanų, kurios primins apie aplankytą miestą ir jo grožį. Vėliau patraukėme į Hlohovec pilį. Sužinojome galybę įdomių faktų apie miestelio istoriją bei pilies svarbą šiam miesteliui. Šalia pilies esančiame parke kartu su Slovakijos mokiniais dirbdami grupėmis atlikome mums parengtas užduotis apie čia esančią biologinę įvairovę. Pirmos dienos vakare dalyvavome boulingo turnyre bei apsikeitėme draugystės dovanėlėmis.

Balandžio 27 diena taip pat buvo įdomi ir pilna įspūdžių. Iš ryto aktyviai dirbome mišriose grupėse (du Slovakijos ir du mūsų mokiniai), visi „tapome“ mokytojais ir ruošėmės pamokoms, repetavome, skirstėmės vaidmenimis. Džiaugiamės, kad ne tik puikiai praleidome laiką, bet ir išmokome, kas yra biologinė įvairovė, kokia jos reikšmė mūsų gyvenime ir ką kiekvienas turėtų daryti, kad bioįvairovė kuo mažiau pasikeistų. Šios dienos popietę praleidome Nitroje, tai vienas seniausių miestų Slovakijoje. Slovakijos mokiniai buvo mūsų gidai, jie išsamiai pasakojo ne tik apie istorinius objektus, bet ir apie dabartinę Slovakijos situaciją, dalykus, kuriais jie didžiuojasi ir ką jaunatviško entuziazmo vedami ryžtųsi keisti. Kartu vaikščiojome po botanikos sodą, vėl dirbome mišriose grupėse ir atlikome užduotis, susijusias su bioįvairove. Vėliau vykome į Nitros pilį. Mokiniai-gidai pristatė miesto bei pilies istoriją, nuo kurios ir prasidėjo aplinkinių miestų kūrimasis. Sužinojome, kad būtent Nitra laikoma Slovakijos krikščionybės židiniu. Po apsilankymo pilyje, nuvažiavome į prekybos centrą išsirinkti lauktuvių draugams, mūsų laukiantiems Lietuvoje.

Ketvirtadienio rytas buvo šiek tiek neįprastas tuo, kad ėjome į klases kaip mokytojai, o ne mokiniai ir vedėme bendraamžiams pamokas apie nykstančias gyvūnų rūšis, gamtos įvairovę praeityje ir dabartyje, apie jos svarbą kasdieniniame gyvenime. Slovakijos mokiniai aktyviai dirbo, o pamokos pabaigoje galėjo užduoti klausimus apie Lietuvą. Džiaugiamės, kad pavyko slovakus išmokyti tarti kelis lietuviškus žodžius, paaiškinti jiems, kas yra šaltibarščiai ir cepelinai. Po pamokų praktiškai pritaikėme žinias apie biologinę įvairovę – sodinome gėles mieste. Visą sodinimo laiką mus filmavo Hlohoveco vietinė televizija, kuri pakalbino keletą mokinių. Baigę sodinimo darbus, laisvą laiką praleidome vaikščiodami po Hlohoveco miestą, gėrėjomės įžymiais objektais ir gražiomis miesto erdvėmis.

Išaušus paskutinei mobilumo dienai, susikrovę lagaminus, skubėjome į autobusą, su kurio važiavome į Bratislavą – Slovakijos sostinę. Laiptais kopėme į aukštai esančią Bratislavos pilį, kurioje turėjome dar vieną įdomią ekskursiją su mūsų gidais-slovakais. Po to vaikščiojome po senamiestį, aplankėme Šv. Martyno katedrą, buvome prie Šv. Mykolo vartų, kurių pilnai pamatyti, deja, nepavyko, nes jie renovuojami. Gaila buvo suvokti, kad kelionė baigiasi. Atsisveikinę su slovakais ir keliaudami į Vienos oro uostą tarpusavyje drąsiai dalinomės išgyventomis akimirkomis, džiugiais atsitikimais ir visi kartu sutarėme, kad tai buvo nepakartojamas laikas, praturtinęs mus kaip asmenybes.

Ši kelionė iš tiesų buvo nuostabi patirtis. Ypatingai džiugu, kad bendravome su naujais žmonėmis, užmezgėme naujus ryšius, išmokome daug naujų dalykų, tobulinome anglų kalbos kalbėjimo įgūdžius, pastebėjome abiejų tautų skirtumus ir džiaugėmės panašumais, drąsiai diskutavome ne tik apie bioįvairovę, tačiau aptarėme ir globalias problemas, žmonių gyvenimo būdą.

Nors ir labai buvo liūdna atsisveikinti, tačiau mūsų širdys tyliai džiaugėsi, kad netrukus vėl visi pasimatysime. Slovakijos mokiniai į mūsų gimnaziją atvyks birželio 6–10 dienomis. Dabar mes tapsime jų gidais – pristatysime savo kraštą, jo kultūrą, tradicijas, istoriją.

Urtė Cicėnaitė, Austėja Garnevičiūtė, Linas Martinkėnas, 8 ir III klasių mokiniai, projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja metodininkė Jurgita Raketienė

Nuotraukos II klasės mokinio Kirilo Maslabojevo

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos