Septintokų išvyka į Panevėžį

Ankstų, spalio 2 dienos rytą, 7 klasės mokiniai išvyko į edukacinę ekskursiją į Panevėžį. Pirmasis kelionės tikslas – Mindūnų apžvalgos bokštas. Šis apžvalgos bokštas – antras aukščiausiais apžvalgos bokštas Lietuvoje.  Čia mokiniai išbandė savo jėgas kopdami į 36 m. aukščio bokštą, o pasiekę  bokšto viršūnę išvydo kvapą gniaužiančius vaizdus. Mokiniai turėjo galimybę iš paukščio skrydžio apžvelgti Siesarčio hidrografinį draustinį ir vaizdingiausią Aukštaitijoje Lakajų kraštovaizdžio draustinį. Išbandę savo fizines galimybes vaikai papusryčiavo gražiai įrengtoje aikštelėje apžvalgos bokšto papėdėje ir šiek tiek pailsėję leidosi toliau į kelionę. Netrukus pasiekėme Panevėžį. Čia, Juozo Miltinio dramos teatre, mokinių laukė edukacija ,,Kūrybinė laboratorija“, kurioje mokiniai ugdė meninius gebėjimus, susipažino su scenos judesiu ir kalba. Atlikdami užduotis mokiniai dirbo grupėmis, kūrė savo istorijas, sužinojo kaip aktoriai ruošiasi pasirodymams. Užsiėmimui pasibaigus mokiniai turėjo galimybę susipažinti su tapytojo Algio Krikščiūno darbais, kurie buvo eksponuojami teatro fojė.

Gerai nusiteikę iš teatro mokiniai keliavo į meninio stiklo studiją  „Glassremis“, kurioje sužinojo, kaip gimsta spalvingi, išskirtinių formų ir dizaino stiklo gaminiai. O svarbiausia – jie formuojami rankomis. Jų kokybei skiriamas ypač didelis dėmesys, naudojamos tik aukštos kokybės žaliavos ir medžiagos. Apie stiklapučio  profesijos ypatumus vaikams papasakojo įmonės darbuotoja. Čia mokiniai turėjo galimybę ne tik stebėti, kaip dirba šį amatą įvaldę meistrai, bet ir tiesiogiai pajausti dirbtuvių krosnies, kurioje kaitinamas stiklas, karštį. Apžiūrėję nepakartojamą stiklo gaminių ekspoziciją, mokiniai padėkojo įmonės „Glassremis“ administratorei už labai įdomią veiklą ir toliau keliavo į Įstros aviacijos muziejų. Panevėžio rajone, Stanionių kaime įsikūręs privatus aviacijos muziejus išties nustebino eksponatų gausumu. Vidaus ekspozicijoje buvo eksponuojami įvairūs lėktuvų propeleriai, juodosios dėžės, aviacinės elektronikos prietaisai, lakūnų ekipiruotė, katapultavimosi krėslai, lakūnų apdovanojimai, asmeniniai daiktai. Muziejaus gidas papasakojo, kaip veikia įvairūs elektroniniai aviacijos prietaisai, mokiniai sužinojo daug įvairių istorijų apie lakūnus ir lėktuvus, sužinojo kas buvo pirmasis ir vienintelis Lietuvos kosmonautas. Bet nuostabiausia muziejaus dalis - lauko ekspozicija. Čia, šalia aerodromo esančioje aikštelėje, eksponuojami žymaus akrobatinio skraidymo meistro, V. Lapėno atgabenti kariniai mokomieji ir kovos naikintuvai ir sraigtasparniai naudoti apie 1980 metus. Tarp jų mokiniai galėjo pamatyti pirmąjį TSRS pagamintą lėktuvą galintį skristi bet kokiu oru, labiausiai paplitusį viršgarsinį lėktuvą pasaulyje, kuriuo buvo skraidoma net 47 šalyse, pirmąjį Čekoslovakijoje suprojektuotą ir 1959 m. pagamintą  reaktyvinį lėktuvą ir dar daug kitų įdomių eksponatų pasakojančių mums apie aviacijos istoriją.

Kupini neišdildomų įspūdžių su mokiniais  apsilankėme Panevėžio pramogų ir prekybos centre „Molas“, kur šiek tiek sušilome ir pasistiprinome šiltais bei skaniais patiekalais. Jau vakarėjant, pasisotinę, vis dar  pilni energijos ir geros nuotaikos pasukome link namų.

Diana Gabrilavičienė, technologijų mokytoja

Danguolė Šalkauskienė, lietuvių kalbos mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos