Žmonės tarnaujantys ginkluotose pajėgose – raktas į mūsų laisvę

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-11-21
  • Kategorija: Aktualijos

Visi žinome, kokia svarbi ir reikšminga yra kario, krašto gynėjo profesija. Kariuomenė yra tarsi valstybės gynimo skydas. Artėja lapkričio 23-oji  diena, kariuomenės diena, šiemet ji kiek kitokia... Brutalaus karo akivaizdoje dar labiau suvokiame krašto gynybos ir kariuomenės reikšmę mūsų valstybės saugumui.

Lapkričio 17 dieną mūsų gimnazijoje lankėsi Danas Mačiulis iš Karo prievolės komplektavimo tarnybos Ignalinos poskyrio. Jis pristatė šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės struktūrą, jos funkcijas, ginkluotę, karinius laipsnius. Pamokos metu sužinojome, kad kariuomenė susideda iš keturių padalinių: sausumos, karinių oro, specialiųjų operacijų bei savanorių pajėgų. Jis pasakojo apie profesionalią karo tarnybą, kario savanorio tarnybą, privalomąją karo tarnybą, galimybę įgyti karines specialybes, jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, galimybę studijuoti Lietuvos karo akademijoje.  Buvome supažindinti su šaukimo į privalomąją karo tarnybą tvarka, kariui keliamais reikalavimais, tarnybos kariuomenėje sąlygomis, karo tarnybos privalumais, sužinojome, kokios yra kario savanorio pareigos ir teisės, kaip galima tapti profesionaliu kariu. Taip pat sužinojome, kad svarbu kūrybiškas mąstymas ir iniciatyva, fizinis pasirengimas, žinios, asmeninės savybės, gebėjimas paklusti ir gebėjimas vadovauti.

Priežasčių, kodėl kiekvienas mūsų turėtų tarnauti – begalė. Lietuvos kariuomenė – tai daugiau nei institucija, tai didelė šeima žmonių, pasiryžusių paaukoti viską, ką turi, vardan Lietuvos laisvės. Būti kariu – tai daugiau nei darbas. Sakoma, kad šiame pasaulyje žmones galima suskirstyti į aveles ir į vilkus, besitaikančius sudraskyti aveles. Tačiau yra ir dar viena grupė – tai avelių ganytojai, saugotojai. Būtent pastarajai grupei priskirtini ir kariai, pasiryžę ginti tuos, kurie negali apsiginti patys, kovoti už laisvę bei vertybes. Taigi, vaikinai ir merginos, kurie nori išbandyti savo jėgas, kuriems yra atsibodusi monotonija ir kurie nori išmokti kažko naujo, pagalvokit apie kario karjerą. Karys – tai tautos ir valstybės, jos idealų angelas-sargas. Kaip sakė Ciceronas, laisvai gyvena tiktai tas, kuris su džiaugsmu atlieka savo pareigas. Žmonės tarnaujantys ginkluotose pajėgose – raktas į mūsų laisvę, į ramų ir giedrą dangų virš mūsų galvų, į taiką ir tvarką mūsų šalyje.

Tomas Kazlauskas, IV klasės mokinys

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos