Ateities klasė – jau Vidiškėse

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2022-06-10
  • Kategorija: Sveikinimai

Sunku būtų įsivaizduoti šiandienos mokyklą be kompiuterių, kopijavimo aparatų, kitos modernios įrangos. Nebelieka net senų lentų su kreidomis - jas keičia interaktyvūs projektoriai.  Skaitmenizacija ypatingai svarbi ugdant mokinių gebėjimą prisitaikyti šiuolaikiniame pasaulyje. Ir nors apie būtinybę modernizuoti mokyklas kalbama jau seniai, realūs pokyčiai Lietuvos ugdymo įstaigose vyksta ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Būtinybę spartinti šiuos procesus akivaizdžiai atskleidė pandemija, kai atsirado poreikis mokytis nuotoliniu būdu. Turima įranga dažnu atveju nebuvo pritaikyta efektyviam nuotoliniam ar hibridiniam mokymui. Tad švietimo darbuotojams, visai mokymo įstaigų bendruomenei reikėjo ne tik sulaukti realios pagalbos, bet ir pasitelkti kūrybiškumo: reikėjo labai greitai ir su minimaliais resursais perorganizuoti mokymo procesą. Kita vertus, naujų technologijų įvaldymas davė postūmį naujoms svajonėms. Juk galimybės nuolat plečiasi, atsiranda nauji sprendimai, kurie palengvina, pagyvina mokymo ir mokymosi procesą.

Mokyklų poreikis keistis ir tobulėti buvo pastebėtas ne tik LR Švietimo ir mokslo ministerijoje. Japonijos bendrovė „Epson“ ir naujienų portalas „Delfi“ praėjusių metų pabaigoje pakvietė mokytojus, mokinių tėvelius ir pačius mokinius dalyvauti konkurse „Ateities klasė“. Nugalėtojų laukė puikūs prizai – klasių modernizavimas „Epson“ įranga.

Norą dalyvauti konkurse pareiškė daugiau nei 180 dalyvių. Iš 30-ies daugiausiai balsų surinkusių dalyvių projekto organizatoriai išrinko 10 laimėtojų – jų klasėse sumontuoti išmanieji projektoriai ir interaktyvios lentos, o taip pat suorganizuoti ir individualūs mokymai, padėsiantys perprasti išmaniąsias technologijas ir atrasti maksimalią jų naudą ugdymo procese.

Šiame laimingųjų dešimtuke - ir Vidiškių gimnazija.

Dovana gauta ne be gimnazijos pastangų. Konkurso dalyvių buvo prašoma trumpai prisistatyti ir motyvuoti, kodėl būtent jų klasė yra verta laimėjimo.

Vidiškiečiai kreipėsi tokiu tekstu:

„Esame Ignalinos r. Vidiškių gimnazijos 11-tokai. Nėra paprasta pristatyti mūsų klasę, nes ji - unikali ir nepakartojama. Čia mokosi labai skirtingi žmonės, kurie papildo vienas kitą ir veikia vieningai. Nuolat visur dalyvaujame ir atstovaujame savo mokyklai. Retas konkursas, kuris apsieina be mūsų klasės dalyvių - kasmet kuriame filmukus apie mūsų krašto žmones, dalyvaujame tarmių konkursuose, fotografuojame, piešiame, sportuojame ir užsiimame dar milijonu veiklų! Savo klasėje turime 2020-2021-ųjų metų Maximalistą, o mūsų klasės vadovė šiemet buvo išrinkta mokyklos Metų mokytoja. Visa tai puikiai atskleidžia, kad būdami tarp talentingų žmonių turime puikią terpę augti ir tobulėti. Manome, kad tai padaryti žymiai paprasčiau su šiuolaikinėmis technologijomis, kurios, deja, kaimo mokyklas ne visada pasiekia. Šis konkursas - puiki galimybė mums! Būtent todėl ryžomės dalyvauti šiame konkurse ir tikimės Jūsų palaikymo!“

Už labiausiai patikusias idėjas konkurso polapyje galėjo balsuoti visi „Delfi“ skaitytojai. Į šį balsavimą įsitraukė visa Vidiškių gimnazijos bendruomenė: mokiniai, mokytojai, administracija, darbuotojai, tėvai, ir, žinoma, visi „Facebook“ draugai. Nuolat buvo dalijamasi nuoroda ir prašoma balsuoti už vidiškiečius. Stengtasi ne be reikalo. Vidiškių gimnazijos direktorė Jūratė Sveikauskienė tikina, kad balsavusių skaičiaus – 3542 – ji niekados nepamirš ir kiekvienam balsavusiam yra nepaprastai dėkinga.

Praėjusią savaitę ši dovana pasiekė Vidiškių gimnaziją, mokiniai jau darė pirmuosius įrašus išmaniojoje lentoje, išpakavo visą gautą įrangą.

- Mokymosi procesas perkeliamas į visai kitą lygį, klasės atnaujinimas modernia mokymosi įranga neabejotinai suteiks dar daugiau galimybių, įtraukiant vaikus į įdomų ir inovatyvų pasaulio pažinimą. – lankydamasis Vidiškių gimnazijoje ir stebėdamas besidžiaugiančius mokinius,, sakė Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas.

Jis sveikino dailės ir technologijų mokytoją metodininkę Audronę Krikščionaitienę ir jos auklėjamosios  III gimnazijos klasės mokinius, kurie ir laimėjo konkurse „Ateities klasė“ išmaniąją įrangą savo klasei, ir linkėjo, kad, naudojantis išmaniomis technologijomis, gerėtų ir mokinių rezultatai.

„Ateities klasė“ – kontaktiniam, nuotoliniam ir hibridiniam mokymui pritaikyta skaitmenizuota klasė. Skaitmeninė, daugiafunkcinė ir tvari „Ateities klasė“ įtraukia, keičia mokymo ir mąstymo būdą, ugdo mokytojų ir mokinių kūrybiškumą.

Vidiškiečių gauta (iškovota) dovana – išties, įspūdinga. Vienu metu prie išmaniosios lentos gali dirbti du mokiniai ir mokytojas, o ją suderinus su specialia programine įranga bei papildomais garso ir vaizdo sprendimais, galima panaudoti ir hibridiniam mokymui, t. y. mokantis tiek nuotoliniu būdu, tiek ir klasėje. Interaktyvūs „Epson“ projektoriai turi keičiamo ekrano dydžio funkciją, todėl leidžia matyti informaciją net ir klasės gale sėdintiems mokiniams. Naudojant padalinto ekrano funkciją, nesumažinus kokybės galima rodyti dviejų tipų turinį, o pastabas galite rašyti ekrane tiesiog pirštais ar panaudodami interaktyviuosius rašiklius. Veikiant naujajai dviejų rašiklių funkcijai mokytojas ir mokinys arba du mokiniai gali dirbti vienu metu naudodami skirtingus atributus. Išmaniuosiuose „Epson“ projektoriuose nesusidaro šešėliai, vaizdas neakina ir išlieka pilnai matomas, o didelio ryškumo lazerinis šviesos šaltinis puikiai veikia net esant ryškiam aplinkos apšvietimui. Projektorius užtikrina kokybiško vaizdo perteikimą ir tuo pačiu tausoja mokinių regėjimą.

Išmaniosios lentos privalumus išbandė ir Ignalinos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Balinskienė, linkėdama visiems čia besimokantiems ir prie šios lentos stovėsiantiems – sėkmės.

Šį pirmadienį Vidiškių gimnazijoje vyko mokymai mokytojams, dirbsiantiems su naująja įranga.

Vida Gasparavičienė

Informacijos šaltinis

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos