Aktyvus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos paminėjimas

Kovo 9 d. Vidiškių gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio nariai dalyvavo Vilniaus pasienio rinktinės jau dešimtus metus iš eilės Ignalinos regione organizuotame jubiliejiniame žygyje. Šiais metais dėl susiklosčiusios sudėtingos situacijos prie valstybės sienos žygis buvo netradicinis. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti skirtas renginys pirmą kartą vyko ne pasienio ruože, o Aukštaitijos nacionaliniame parke.

Trečiadienio rytą rinktinės organizatorių parinktu maršrutu Ignalinos rajone esančiame Meironių kaime žygiuoti susirinko beveik 130 aštuonių rinktinės Jaunojo pasieniečio būrelių narių ir jų vadovų. Išklausęs organizatorių instruktažą, visas gausus žygio dalyvių būrys leidosi į 12 kilometrų žygį pėsčiomis Aukštaitijos nacionalinio parko keliais. Startavę žygeiviai, iš pradžių laikęsi draugėje, po kelių kilometrų išsibarstė ir virtinė išsitęsė iki kilometro ilgio. Pirmas objektas, kurį už keleto kilometrų priėjo, buvo garbingo 320 metų amžiaus, 3,7 m kamieno apimties ir 20 m aukščio prie Asalnų ežero iškyšulio auganti, Asalnų karaliene vadinama, pušis. Pasigrožėję didingu medžiu, slidžiu miško keliuku žygeiviai patraukė toliau. Pagal suplanuotą maršrutą kita stotelė buvo Ginučiai ir garsusis jų malūnas, vasaros sezono metu pritraukiantis gausybę turistų ir vietos gyventojų pasimėgauti vandens kriokliu ar išsimaudyti upelyje. Kovo 9-ąją į žygį leidęsi jaunieji pasieniečiai prie jo sustojo tik bendrai nuotraukai. Nuo malūno gausus būrys patraukė link už poros kilometrų tarp miškų ir Linkmeno bei Ūkojo ežerų stūksančio, XIII amžių menančio Ginučių piliakalnio. Sukaupę jėgas ir užlipę į piliakalnio viršūnės aikštelę, žygeiviai grožėjosi nuo jos atsiveriančia panorama ir dar žiemiška gamta. Vos už kilometro laukė ir numatytas galutinis maršruto taškas – žymusis legendomis apipintas Ladakalnis. Jo viršūnę žygio dalyviai pasiekė po 3 valandų kelionės pėsčiomis. Taip iš viso buvo įveikti 12 kilometrų. Jau tradicija tapęs žygis yra skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Tad pasigėrėję vaizdu nuo 176 m aukščio kalno, apsupto net šešių ežerų, visi žygeiviai sustoję užtraukė Tautišką giesmę. Kartu buvo pagerbta ir už savo laisvę kovojanti Ukrainos tauta. Taip pasveikinę Lietuvą žygeiviai leidosi į kalno papėdę, kur jų jau laukė ir žygyje prarastas jėgas atgauti kvietė rinktinės logistai su pasienietiška koše ir arbata.

Dauguma jaunųjų pasieniečių tokiame žygyje dalyvavo pirmą kartą ir tai jiems buvo savęs išbandymas bei savo ištvermingumo patikrinimas. Vieni sakė, kad maršruto nuotolis neilgas ir galėtų nueiti dar tiek, kiti suabejojo ir neslėpė, kad šiek tiek pavargo. Tačiau nei vienas nesigailėjo, kad pasirinko šią dieną praleisti aktyviai, o ir oras, kaip reta, žygiui buvo palankus.

Andrejus Matvėjevas, Jaunojo pasieniečio būrelio vadovas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos