Sėkmė tarptautiniame konkurse „Mano kinas 2023“

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-12-05
  • Kategorija: Didžiuojamės

Pirmąją žiemos dieną Vidiškių gimnazijos mokiniai lankėsi Kauno kino centre „Cinamon“. Į šią išvyką mokinius pakvietė tarptautinio mokinių konkurso „Mano kinas 2023“ organizatoriai. Konkurso tikslas – įtraukti vaikus ir jaunimą į aktyvią kūrybinę veiklą kuriant įvairaus žanro animacinius, vaidybinius ar dokumentinius filmus.

O priešistorė buvo tokia: mūsų gimnazijos komanda šių metų pavasarį jau antrą kartą dalyvavo kūrybinėje stovykloje vaikams „Tekstilė animacijoje 2“, kurioje vaikai su profesionaliais menininkais kūrė animacinius filmus, panaudodami įvairias tekstilės priemones: siūlus, tekstilines medžiagas, odą, kailį. Vienas svarbiausių šios edukacinės stovyklos tikslų – tvarumas. Mokiniai animacinių filmukų veikėjus gamino iš įvairių tekstilės atraižų. Tai vienas iš būdų parodyti augančiai kartai, kaip panaudojant tekstilės likučius, o pasitelkus kūrybiškumą galima sukurti naują meno kūrinį – animacinį filmuką. Tvarumo tema atsispindėjo ir mūsų gimnazijos komandos sukurtame animaciniame filmuke ,,(Ne)šalta meilė“. Pagrindiniai istorijos veikėjai – du naudoti šaldytuvai. Niekas iš komandos narių neatsimena, kaip ir kodėl kilo mintis sukurti animuotą istoriją apie dviejų šaldytuvų gyvenimą ir meilę. Tačiau laimėta II vieta konkurse parodė, kad kartais ir pačios keisčiausios idėjos sulaukia savo pripažinimo. Vėliau projekto autorė ir sumanytoja, tekstilės dizainerė, menininkė, meno terapeutė Silvija Juozelskytė pateikė šį filmuką tarptautiniam filmų konkursui ,,Mano kinas 2023“. Ir štai dar viena sėkmė – filmuko kūrimo komanda buvo pakviesta į Kauną dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje.

Taigi, gruodžio 1 dieną visa kūrybinė komanda, kurią sudarė aštuntokės Gabija Česokaitė ir Goda Maldžiūtė, septintokė Kamilė Dovidova bei šeštokės Loreta Janutėnaitė ir Gabrielė Bukataitė, su palaikymo komanda išvyko į kino centrą „Cinamon“, kur buvo pristatyti geriausi animaciniai, dokumentiniai, vaizdo klipai, TV reportažai bei trumpo metražo vaidybiniai filmai. Labai malonu buvo stebėti, kad filmų festivalį „Mano kinas 2023“ atidarė mūsų gimnazijos mokinių kurtas animacinis filmukas ,,(Ne) šalta meilė“. Prieš kino seansą mokiniai turėjo galimybę dalyvauti filmuojant flešmobą, o pačio kino seanso metu susipažino su kitų šalių bei Lietuvos miestų mokinių bendruomenių pateiktais filmais. Pasibaigus filmų pristatymui vyko kiekvienos atskiros filmų kategorijos laimėtojų ir nominantų apdovanojimų įteikimo ceremonija. Mūsų mokinių kurtas filmukas gavo nominaciją „Už kūrybinius ieškojimus“, komanda buvo apdovanota saldžiais prizais.

 Diana Gabrilavičienė, technologijų mokytoja

Žemiau pateikiame tekstilės menininkės, dizainerės Silvijos Juozelskytės straipsnį apie mūsų gimnazistų sėkmę.

Tekstilės menininkės, dizainerės Silvijos Juozelskytės šią vasarą organizuotoje antroje edukacinėje animacinių filmų stovykloje „Tekstilės animacija-2” Vidiškių gimnazijos moksleivių sukurtas animacinis filmas Tarptautiniame moksleivių festivalyje „Mano kinas 2023“ susilaukė sėkmės.

Į festivalio „Mano kinas 2023“ gruodžio 1 d. konkursinę programą Kauno kino teatre „Cinamon“ iš Ignalinos raj. vyko gausus būrys moksleivių, tikėdamiesi pamatyti savo sukurtą animacinį filmą didžiajame kino ekrane. Ir jų lūkesčiai nebuvo apvilti - būtent šis animacinis filmas ir atidarė festivalio konkursinę programą, kino ekrane jis pasirodė pats pirmas! Jis išsiskyrė iš kitų animacinių festivalyje rodytų filmų ypatinga atlikimo technika, medžiagiškumu - tekstile. Filmas sulaukė gausių aplodismentų ir ovacijų. Piešimo technika atlikti animaciniai filmai yra paprastesnis savo atlikimo technika, vaikams kurti paprasčiau, o tekstilės priemonėmis sukurti animacinį filmą sudėtingiau, bet vaizdine prasme yra originaliau.

Daugiausiai konkursinėje programoje buvo pristatyta vaidybinių, dokumentinių, eksperimentinių, vaizdo klipų, TV reportažų. Animacinių filmų kategorijoje buvo atrinkti ir varžėsi 5 animaciniai filmai. Organizatoriai paminėjo, kad iš viso konkursui buvo atsiųsta 6 val. video medžiagos, iš kurios jie turėjo atrinkti 3 val. video medžiagos ir perduoti vertinimo komisijai, o komisija turėjo atrinkti 1,5 val. trukmės filmų, kurie ir buvo oficialiai pristatyti žiūrovams kino teatre, apdovanoti prizais ir pažymėjimais. Konkursinėje programoje dalyvavo filmai iš Ukrainos, Lenkijos ir Estijos.

Džiugu, kad Vidiškių gimnazijos animacinis filmas“(Ne)karšta meilė” pateko tarp atrinktųjų ir buvo pagerbtas ne tik festivalio atidarymu, bet ir prizais. Filmo kūrėjos - Vidiškių gimnazijos moksleivės: Kamilė Dovidova, Goda Maldžiūtė, Loreta Jonutėnaitė, Gabrielė Bukataitė, Gabija Česokaitė ir jų mokytoja Diana Gabrilevičienė buvo apdovanotos diplomu ir dovanomis už kūrybinius ieškojimus. Filmo siužetas vyksta dėvėtų daiktų parduotuvėje, filmo veikėjai – buitiniai šaldytuvai. Filmo autorės siunčia žinutę apie tvarumą. Trumpame filme su humoru atskleidžiama šaldytuvų istorija. Konkurse buvo vertinimo kriterijai kūrybiškumas, originalumas, techninė filmo kokybė.

Edukacinė stovykla „Tekstilės animacija-2”, vyko 2023 m. gegužės 29 d.- birželio 3 d. Joje dalyvavo Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir Vidiškių gimnazijos mokiniai. Iš kiekvienos mokyklos atvyko po 10 mokinių, kurie pasidalino į penkias komandas. Kiekviena komanda sukūrė po vieną trumpą animacinį filmą. Filmų trukmė nuo 1,10 min iki 2,30 min. Animaciniams filmams kurti buvo naudojamos tik tekstilės medžiagos - įvairios audinių atraižos, oda, kailis, siūlai ir kt. Šios edukacijos skatina moksleivius domėtis tvarumo, kūrybiškumo temomis, susipažinti su įvairiomis kūrybinėmis raiškos priemonėmis, tekstilės technikomis.

Pasibaigus „Tekstilės animacija-2“ edukacinėms dirbtuvėms, vyko šventinė animacinių filmų peržiūra ir konkursinė programa. Jos metu vertinimo komisija–žiuri išrinko geriausius filmus. Šiais metais pirmoji vieta atiteko Ignalinos r. Didžiasalio “Ryto” gimnazijai (animacinis filmas “Mįslė-kiaušinis), antroji vieta - Ignalinos r. Vidiškių gimnazijai (animacinis filmas (Ne)šalta meilė”), o trečioji vieta - Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijai (animacinis filmas “Majos sapnas”). Didžiasalio “Ryto” gimnazijos moksleiviai sukūrė animacinį filmą “Sąžinės kirminas”, Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazija ir dar vieną animacinį filmą “Misija-siūlai”. Visi šie animaciniai filmai buvo pateikti tarptautiniam konkursui „Mano kinas 2023“, o į finalą vertinimo komisija atrinko tik vieną - Vidiškių gimnazijos “(Ne)šaltą meilę“.

Tokiuose tarptautiniuose festivaliuose dalyvauti labai svarbu, nes juose galima dalyvauti ir kaip dalyviui ir žiūrovui, pamatyti, kokius filmus kuria kitų mokyklų moksleiviai, pasisemti patirties. Tai skatina vaikus ir jaunimą įsitraukti į aktyvią kūrybinę veiklą, galbūt ateityje pasirinkti filmų kūrėjų, režisierių, animatorių specialybę.

Kitais metais planuojamoje trečiojoje edukacinėje stovykloje „Tekstilė animacijoje-3“ įsitrauks užsienio dalyviai, jis taps tarptautiniu konkursu. O joje sukurti animaciniai filmai toliau planuojami teikti į kitas filmų konkursines programas.

Animacinių filmų video galite pamatyti atskirame facebook profilyje „Tekstilės animacija“ ir youtub kanale sekant šiomis nuorodomis: 

https://www.facebook.com/Silvijanima ir https://www.youtube.com/@silvijajuozelskyte1110

 Silvija Juozelskytė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos