Sėkmė respublikiniame konkurse ,,Mūsų kalbinis kultūrinis kraštovaizdis“!

  • Paskelbė : Dainius Vaitkevičius
  • Paskelbta: 2023-02-15
  • Kategorija: Didžiuojamės

2022 m. pabaigoje ugdymo įstaigas pasiekė kvietimas dalyvauti moksleivių kūrybiniame konkurse ,,Mūsų kalbinis kultūrinis kraštovaizdis’’. Konkursą rengė Lituanistų sambūris drauge su Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu, Lietuvių kalbos institutu, Lietuvių kalbos draugija. Konkurso tikslai – stiprinti Lietuvos ir užsienio mokyklų 1-12 klasių mokinių kalbinę ir kultūrinę savimonę, asmeninį ryšį su lietuvių kalba, skatinti mokinius atlikti tiriamuosius darbus ir kūrybiškai išreikšti bei atskleisti savo gyvenamosios aplinkos kalbinio kultūrinio kraštovaizdžio  bruožus, skatinti kalbinę, kūrybinę raišką (tekstu, garsu, vaizdu, fotografija ir kt.).

Šiai metais konkursas sulaukė didžiulio dėmesio, gauta virš 150 darbų. Konkurse dalyvavo moksleiviai iš visų Lietuvos regionų mokyklų, taip pat iš JAV, Lenkijos, Airijos, Norvegijos. Mokiniai drauge su mokytojais atliko įvairius tyrimus, kūrybiškai mėgino atskleisti savo gyvenamosios aplinkos kūrybinį kraštovaizdį. Kiekvienas darbas įvertintas konkurso darbų vertinimo komisijos, kurią sudarė prof. dr. Aušra Martišiūtė-Linartienė, Nida Poderienė, dr. Aurelija Tamulionienė, mokytoja Irina Baltakienė, lekt. Kęstutis Bredelis, Andželika Jakubynienė. Komisijos nariai susipažino su visais gautais darbais, juos įvertino ir pagal amžiaus grupes buvo išrinkti konkurso nugalėtojai.

 Džiaugiamės, kad šiame konkurse sėkmė lydėjo Ignalinos r.Vidiškių gimnazijos ir Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos kūrybines komandas. Ignalinos r.Vidiškių gimnazijos kūrybinė komanda, kurią sudarė III g klasės mokiniai Kirilas Maslabojevas, Pijus Kardelis ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Neringa Mudėnienė, pateikė vertinimo komisijai filmuotą medžiagą ,,Dešimt minučių apie gyvenimą“, kurioje atskleidė kitą kaimo pusę ir užfiksavo dvasingos, išmintingos Vidiškių kaimo šviesuolės Vigalijos Matkėnienės šiltus praeities prisiminimus. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos kūrybinė komanda, kurią sudarė Mantas Tekorius (IIg kl), Algirdas Pauliukėnas (IVg kl.) ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Skaidrė Pauliukėnienė, pateikė vertinimo komisijai filmuotą medžiagą „Mūsų krašto kultūros asmenybė“ apie savo gimnazijos muzikos mokytoją Valentiną Sinkevič, kuri moko ne tik suvokti, pajausti ir pamilti muziką, bet kartu su ja puoselėti mūsų krašto tradicijas bei papročius, savo  įvairiapuse veikla skleisti kultūros vertybes. Tokių asmenybių dėka ir gyva mūsų kultūra, o jaunoji karta visada stengiasi prisijungti bei kartu kūrenti jos puoselėjamą kultūros židinį.

Abi komandos tapo konkurso laureatais 9-12 klasių grupėje! Kūrybinės komandos nariai apdovanoti padėkos raštais ir prizais (JBL belaidžiais garsiakalbiais, energijos įkrovimo prietaisais Power Bank Xiaomi, USB atmintukais) ir pakviesti atvykti į ekskursiją po Vileišių rūmus, kuriuose įsikūręs Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Džiugi žinia, kad vidiškiečių ir didžiasaliečių kūrybiniai darbai  buvo aptarti respublikinėje  konferencijoje, skirtoje Vasario 16-osios, Aukštaitijos metų ir lietuvių kalbos dienos minėjime, kuris vyko vasario 14 dieną  Ignalinos r. savivaldybės viešojoje bibliotekoje.

Taigi ir vidiškiečiams, ir didžiasaliečiams linkime ir toliau savo kūrybiniais gebėjimais garsinti savo gimtąsias vietas.

Skaidrė Pauliukėnienė, Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja,

Neringa Mudėnienė, Ignalinos r.Vidiškių gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos